Повереница позива грађане да се јаве сваки пут кад осете да су дискриминисани

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је гостујући на РТС-у да циљ који је поставила на почетку мандата, јесте да сви грађани буду истински једнаки и равноправни. Зато позива све грађане и грађанке Србије да сваки пут када се осете дискриминисаним јаве институцији Повереника за заштиту равноправности.

„Грађани не треба да размишљају како ћемо ми даље поступати, него треба да се обрате Поверенику. Поступак је врло једноставан, а ми ћемо даље да предузмемо све кораке и користићу све прилике да упознам све грађане и организације цивилног друштва са институцијом Повереника за заштиту равноправности и да одговоримо апсолутно на све притужбе, као и да поднесемо више стратешких тужби“.

Повереница истиче да оргнизације цивилног друштва види као најзначајнијег партнера, не само у јачању институције на чијем је челу него и у изградњи једног демократског, толерантног и људскијег друштва у коме ћемо се сви осећати истински равноправно и једнаки.

„У наредних неколико месеци планирам појединачне састанке са свим организацијама, коалицијама и мрежама које се баве овим питањима и са релевантним представницима који се баве дискриминацијом. Мени је пре свега битно да чујем организације цивилног друштва шта кажу, какав је њихов став, како желе да сарађујемо и који су проблеми које ћемо заједно да решавамо“, навела је повереница.

Говорећи о критикама које је добила од појединих организација из невладиног сектора уочи њеног избора, Јанковићева је рекла да је нормално да постоје људи који су за или против неког кандидата. „Мислим да је то брига да ли ће институција повереника наставити са добрим радом“, каже Јанковићева.

Повереница је напоменула и да су у Србији постављени темељи борбе против дискриминације, али да је потребно решити административно-техничке ствари, као и питање простора јер простор где ради повереник није адекватан, нити приступачан, пре свега за особе са инвалидитетом и није доступан грађанима.

„То је стамбена зграда, на првом спрату, морамо пронаћи адекватан простор и то јесте био један од закључака извештаја претходне Поверенице, али то је и препорука Европске комисије. То морамо да урадимо што пре у наредном периоду и тиме ћу се одмах позабавити“, закључила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top