Повереница отворила конференцију Европског парламента младих Србије

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, отворила је 12. Националну конференцију Европског парламента младих Србије која се ове године одржава под њеним патронатом.

“Млади су носиоци промена и врло је важно да уче о људским правима, начину на који функционише политички систем, да спознају своју моћ и чињеницу да од њих много тога зависи. Наш задатак је да их припремимо и оснажимо да истражују нове хоризонте, померају границе и видике и буду иновартори промена у свом друштвеном окружењу. Само тако могу створити бољи и равноправнији свет за будуће генерације. Зато ми посвећујемо велику пажњу младима и често се хвалимо да имамо младе саветнике „Истериваче дискриминације“ који су моји најмлађи саветници и промотери толеранције у својим школама, породицама и друштвима – рекла је повереница Бранкица Јанковић.

Национална конференција Европског парламента младих Србије одржава се од 10. до 15. јула у Београду. На њој учествује укупно око 200 ученика из средњих школа широм Србије и Европе, као и њихових вршњачких едукатора коју су сада већ студенти. Мото овогодишње конференције је “Почни било где”, а средњошколци ће се првенствено бавити темама из области људских права. Млади ће имати прилике да у оквиру разних радионица пренесу и чују искуства вршњака из различитих држава Европе, као и да у директном контакту разбију уврежене стереотипе и развију пријатељства која не познају националне границе.

Учесницима Конференције на отварању обратили су се и генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић, као и извршна директорка Београдског центра за људска права Соња Тошковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top