Повереница отворила јубиларни Међународни геронтолошки конгрес

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић отворила је десети јубиларни Међународни геронтолошки конгрес који  је окупио више од 200 еминентних стручњака и експерата из Србије, земаља Југоисточне Европе, ЕУ и САД, као и омбудсмане и челне људе институција за равноправност из Југоисточне Европе.

Повереница Јанковић је нагласила да однос према старијима и креирање одговарајућих политика за остваривање њихових права, омогућавају не само остваривање равноправности старијих, него свих генерација. „Иако је дискриминација на основу старосног доба присутна у свим областима друштвеног живота и један је од разлога социјалне искључености, битку са стереотипима и предрасудама, битку против вредновања према крштеници, треба да водимо сви, од појединаца до надлежних институција, јер је на свима нама одговорност да радимо на стварању друштва за сва животна доба”, истакла је повереница.

Бранкици Јанковић је на почетку Конгреса уручена годишња награда “Петар Манојловић” за допринос унапређењу положаја старијих у Србији. У образложењу жирија, поред осталог, наводи се да је „бољи квалитет живота старијих, за Бранкицу Јанковић дуги низ година од пресудне важности за стварање заједнице благостања и просперитета за све грађане, те да је ширила активистички дух не само на непосредно окружење, већ и на старије широм Србије, са жељом да  остану активни и да године заиста виде само као број“.

У свечаном делу Конгреса обратили су се председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, председница Геронтолошког друштва Србије Драгана Динић, представница Популационог фонда УН у Србији Марија Раковић и председница Међународне мреже за превенцију насиља над старијима Сузан Сомерс. У пленарном делу, посебан панел посвећен је улози независних институција у заштити старијих особа, у коме, поред поверенице Јанковић, учествују Пучка правобранитељица Републике Хрватске Лора Видовић, Заштитник људских права и слобода Црне Горе Шућко Баковић, Омбудсмен за људска права Босне и Херцеговине Љубинко Митровић и правобранитељица за равоправност сполова Републике Хрватске Вишња Љубичић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top