Повереница отворила глобални састанак „MenCare“ мреже

Улога очева, мужева и партнера често је невидљива и још увек је карактерише родна неравнотежа, посебно када је реч о бризи о деци и кућним пословина, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић отварајући глобални састанак „MenCare“ мреже у Београду.

Она је нагласила да позитивна укљученост мушкараца у животе њихових партнерки и деце ствара глобалну прилику за равноправност и доноси корист женама и деци, али и самим мушкарцима.

Ангажовањем мушкараца као укључених очева може довести до побољшања здравља мајке и детета, јачих и равноправних партнерских односа, смањења насиља над женама и децом, истакла је повереница и додала да је у пракси Повереника приметна промена у погледу чешћег обраћања очева у ситуацијама дискриминације, што раније није био случај.

Повереница је навела пример дискриминације оца коме је онемогућено да бораве у болници са својим дететом, а исход свега је препорука Повереника болници да измени одлуку и омогући и једном и другом родитељу боравак у својству пратиоца у болничким собама.

Такође, Повереник је у Годишњем извештају препоручио да се измени Закон о финансијској подршци породици са децом, посебно у погледу прописивања права очева на родитељски додатак уколико мајка нема држављанство Републике Србије, бољег обухвата лица која могу остваривати парво на накнаду за време породиљског одсуства и одсуства са рада ради неге детета, као и унапређења других одредаба овог закона у циљу постизања пуне равноправности.

Глобални састанак МенЦаре мреже организује Промундо-УС у сарадњи са Центром Е8, а догађај окупља представнике и представнице организације, УН агенција и институција, бројне експерте и експерткиње који се баве темом родне равноправности, ангажованог и ненасилног очинства. МенЦаре кампања се спроводи у више од 40 земања на пет континената.

У уводном делу састанка обратили су се и Гери Баркер, председник организације Промундо, директорка за права жена и родне правде организације Оxфам Ники ван дер Гаг и Џејн Като-Волис, виша програмска координаторка Промунда.

Print Friendly, PDF & Email
back to top