Повереница на откривању скулптуре посвећене женској храбрости

Свака жена у себи носи храброст коју мора и треба да нађе, рекла је Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом откривања скулптуре женске храбрости аутора Марка Лађушић на платоу испред центра Ушће, настале у оквиру обележавања акције „Реци НЕ насиљу над женама“ компаније Авон у Србији.

Баш као и улице, споменици у Београду су махом посвећени мушкарцима, док су знамените жене из наше историје врло мало заступљене. Зато постављање скулптуре женске храбрости на месту где хиљаде људи свакодневно долазе има исти циљ као и наша иницијатива упућена градским властима за давање имена улица и тргова по женама које дале доприност нашој култури, науци и уметности, а чијих имена нема, истакла је повереница. Ова скулптура шаље поруку да нико нема право да жени ограничава слободу, амбиције, да буде насилан према њој, да је чак и убије, само зато што је жена, нагласила је Јанковић.

Скулптор и професор Лађушић рекао је да је инспирацију за скулптуру пронашао у женама које воли и са којима ради, а на догађају су говориле и Мирослава Марјановић Павловић, директорка компаније Авон за Јадрански регион и Невена Мартиновић из ТПЦ Ушће.

Print Friendly, PDF & Email
back to top