Повереница на завршној конференцији пројекта “Оснаживање међугенерацијске солидарности”

Бројне су користи међугенерацијске сарадње и зато је ова тема универзална и пођеднако важна за све генерације, у свим земљама, истакла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на конференцији одржаној поводом представљања резултата међународног пројекта „Оснаживање међугенерацијских веза“. Пројекат је спровео Центар за подршку и инклузију ХЕЛП НЕТ у сарадњи са Центром за социјални рад Хорелица из Словачке, Европском групацијом за територијалну сарадњу ТРИТИА из Пољске, и асоцијацијом ТРИАНОН из Чешке, а уз подршку Међународног Вишеград Фонда.

Повереница је навела да се убрзане промене у савременом друштву, пре свега демографско старење, раст броја самачких домаћинстава и преовлађујућа дигитална комуникација, одражавају на животе сваког појединца, поготово на старије. Процес старења никога не заобилази и зато начин понашања и обим задовољења потреба старијих грађана омогућава унапређење не само положаја старијих, већ и свих генерација, наводи повереница.

Подаци прикупљени у оквиру пројекта, закључци и препоруке до којих се дошло, могу послужити свим државама учесницама пројекта као основа за развој јавних политика у овој обласи, националних стратегија и акционих планова, као механизам за унапређење међугенерацијског дијалога и пример добре праксе за промоцију међугенерацијске солидарности.
На конференцији су, поред ХЕЛП НЕТА учествовали представници партнерских организација а присутнима се обратила Моника Подксланова Шухајдова испред амбасаде Словачке у Србији, која тренутно председава Вишекрадском групом.

Print Friendly, PDF & Email
back to top