Повереница на скупу посвећеном превазилажењу неједнакости у земљама Западног Балкана

Све државе региона суочавају се са сличним проблемима и неједнакостима које произилазе из њих, због чега је неопходно створити услове за већу повезаност и солидарност међу земљама, јер се једино тако могу рештити постојећи али и надолазећи проблеми проистекли из глобалне кризе , истакла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на панел дискусији под називом „Сузбијање дискриминације – корак ка солидарности“, одржаном на трећем међународном скупу у оквиру програма WB2EU, који је организовао Београдски фонд за политичку изузетност.

Повереница је нагласила  да је један од главних узрока дискриминације и неједнакости – сиромаштво, и да се пре свега тај проблем мора активно решавати. Она је истакла улогу цивилног сектор наводећи да он  може имати значајан утицај на политику доношење одлука које имају за циљ смањење неједнакости и изградњу праведнијег друштва.

У дискусији  коју је водила  председница БФПИ Соња Лихт учествовале  су и проф. Сарина Бакић са Факултета политичких наука у Сарајеву и Софија Тодоровић из Иницијативе младих за људска права. Поред осталог   разговарало се  о томе  да ли европске интеграције могу подстаћи више солидарности за Западном Балкану, који су механизми које владе држава региона могу предузети ради активнијег укључивања у борбу против дискриминације и која је улога организација цивилног друштва у том процесу.

Print Friendly, PDF & Email
back to top