Повереница на скупу о европским стандардима за унапређење равноправност

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић  учествовала је на скупу посвећеном родној равноправности и женским правима који је поводом Међународног дана жена, организовала румунска амбасадорка  Оана Кристина Попа а поводом румунског председавања Саветом ЕУ.

Говорећи о европским стандардима и изазовима за равноправност повереница Јанковић је указала да  жене и девојчице и данас, у XXИ веку, непрестано наилазе на препреке у најбитнијим сферама живота али када је реч о Европској унији она од  оснивања заговара равноправност мушкараца и жена, а равноправност полова сматра једним од својих основних начела. Дискриминација се препознаје као политички неприхватљива, економски неисплатива и законски санкционисана. Поштовање ових принципа очекује се од сваке државе чланице, али исто тако и од држава које би желеле да постану чланице Европске уније. Србија на том путу прати европске стандарде а институција Повереника за заштиту равноправности примењује све директиве које се односе на област унапређења равноправности.

Повереница је говорила о главним директивама Европске уније у области родне равноправности које се  односе  на једнак третман у запошљавању,  унапређењу и условима рада, система социјалног осигурања, једнаког третмана за самозапослене раднике и заштите трудница, осврнувши  се  на  праксу Повереника за заштиту равноправности, насталу на основу поступака који су вођени по притужбама у оним областима  живота које ове директиве уређују.

Повереница је рекла да се нада да ће визије и стратегије и Европске уније  и Србије о равноправном друштву   постати реалност  али да је неопходно  у свакој области  живота и код сваког релеватног актера  унапређивати  свест о значају родне равноправности.

У организацији догађаја учествовале су амбасаде Финске и Хрватске у Републици Србији, Савет Европе и УН Вимен, док је  домаћин била  Општина Савски венац.

Print Friendly, PDF & Email
back to top