Повереница на скупу о антисемитизму и ксенофобији проблему који потреса Европу

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, на позив премијерке Румуније и Светског јеврејског конгреса, у Букурешту учествује на дводневном скупу „Перспектива за будућу стратегију за спречавање и борбу против антисемитизма, расизма, ксенофобије, радикализације и говора мржње“ који су  отворили румунска премијерка Виорика Данчила и повереник за борбу против антисемитизма Светског јевејског конгреса Јулијус Мајнл. Учесници конгреса су у светлу глобално растућег антисемитизма, расизма и ксенофобије разменили ставове и искуства о најефикаснијим стратегијама за борбу против радикалних појава, а нарочита пажња усмерена је на спречавање говора мржње, пре свега путем савремених канала комуникације. На конгресу је посебно истакнуто да антисемитизам није само јеврејски већ и проблем целе заједнице и да нам је свима потребна међусобна подршка како би се борили против заједничког непријатеља – оних који шире антисемитизам. Премијерка Данчила рекла је да је током председавања Саветом ЕУ, Румунија показала велику посвећеност заштити људских права међу којима је и унапређење положаја јеврејске заједнице у борби против антисемитизма, а томе су допринеле и бројне конференције, попут ове, које су организовали током председавања.

Током обраћања, повереница Јанковић представила је Србију као добар пример и истакла да је важно то што у Србији нема пораста антисемитизма и дискриминације Јевреја. Повереник за заштиту равноправности, као централна државна институција, није до сада имао ниједну притужбу за дискриминацију по том основу. Међутим, препознајући значај сузбијања и превенције говора мржње, посебно на друштвеним мрежама, упутили смо генералну препоруку информативним порталима да прате, контролишу и уклањају недопуштене коментаре, посебно говор мржње. Већина портала поштује препоруку, што нас охрабрује, нагласила је Јанковић истичући да институција јавно осуђује појединачне случајеве антисемитизма, ксенофобије, расизма и било каквог говора мржње.

Повереница је присуствовала радној вечери, коју је приредила премијерка Румуније          на којој се разговарало о томе колико су ксенофобија и говор мржње утицали на политичку климу у Европи у протеклом периоду. Јанковић је са Данчилом разговарала о начинима сузбијања говора мржње и заједничкој борби за равноправност, као и улози жена у доношењу важних одлука и значају родне равноправности за развоје наших друштава. Иначе, Данчилова је прва жена председница Владе у Румунији.

На конференцији су, поред осталих, учествовали и потпредседник Светског јеврејског конгреса Роберт Сингер, Ингибјорг Солрун Гисладотир директорка ОДИХР, Пол Шапиро директор за међународне послове Меморијалног музеја холокауста САД, Марк Вајцман, директор Центра Симон Визентал.

Print Friendly, PDF & Email
back to top