Повереница на састанку Комитета људске димензије ОЕБС

Заштита од дискриминације је одговоран задатак који захтева синергију свих државних и друштвених актера у циљу достизања пуне равноправности сваког појединаца, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на отварању онлајн састанка Комитета људске димензије ОЕБС. Према њеним речима, ово је од нарочите важности у кризним временима попут актуелне ситуације изазване пандемијом, која је на видело избацила и позитивне и негативне тенденције и процесе и на глобалном и на локалним нивоима.

Међутим, упркос изазовима и препрекама, Република Србија иде путем равноправности, толеранције и поштовања различитости, а Повереник за заштиту равноправности даје пун допринос даљој изградњи друштва заснованог на поштовању људских права и принципа једнакости, истакла је Јанковић.

Повереница је такође навела неке од активности које институција предузима на пољу  унапређења равноправности, међу којима су бројне обуке и семинари, унапређење положаја жена у руралним подручјима, старијих грађана, затим регионална сарадња тела за равноправност Југоисточне Европе , као и годишња медијска награда за толеранцију.

На састанку под називом Промоција толеранције и недискриминације: улога држава и цивилног друштва у подстицању инклузивних и кохезивних друштава у региону ОЕБС-а,  учествовале су, поред осталих, Ана Кирсти Карлсен, председница Комитета, Карен Тејлор, председавајућа Европске мреже против расизма и Регина Полак из Канцеларије ОЕБС-а за борбу против расизма, ксенофобије и и дискриминације.

Print Friendly, PDF & Email
back to top