Повереница на панелу „Путовање у средиште младих“

Да се за своја права боре, да искажу мишљење, а да при том никог не увреде и буду одговорни како за себе тако и за заједницу у којој живе, младе треба учити од малих ногу, поручила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на панел дискусији посвећеној положају и проблемима младих, одржане у оквиру Недеље људских права. Она је рекла да се изазови са којима се млади у Србији срећу, слични или исти широм Европе – од процеса доношења одлука, приступа запослењу, у транзицији од завршетка образовања до тржишта рада, наводећи да су у посебном ризику од дискриминације некад и  вишеструке, млади припадници осетљивих друштвених група.

Повереница је истакла да је у прошлој години старосно доба било други основ по броју поднетих притужби, од чега се готово половина односила на дискриминацију деце до 18 година. Управо из тих разлога важно је свест о толеранцији развијати од најранијег детињства, не само кроз образовне програме, већ и кроз неформално образовање, наглашава Јанковић на чију је иницијативу овогодишњи Међународни дан толеранције у свим школама у Србији обележен посвећивањем првог часа наставе управо тој теми.

Јанковић је током панела младима изнела став да би при креирању јавних политика требало примењивати принцип који гласи „Не о нама, без нас“ , односно обезбедити глас и учешће младих у самом процесу. Тим начелом се институција Повереника већ води и уз помоћ УНИЦЕФ-а формирала је и едуковала тим од 30 младих људи из целе Србије, који су као представници Панела младих „Истеривачи дискриминације“ најбољи промотери равноправности који кроз радионице и путем друштвених мрежа стечена знања преносе својим вршњацима.

На панелу „Путовање у средиште младих“ који је организовао Београдски центар за људска права уз подршку Канцеларије Уједињених нација у Србији и Мисије ОЕБС-а, присуствовали су и други представници националних институција, локалних самоуправа, организација цивилног друштва и омладине.

Print Friendly, PDF & Email
back to top