Повереница на онлајн конференцији о родној равноправности

„У Србији је направљен велики искорак на пољу родне равноправности, нарочито у појединим областима, али је дискриминације највише на тржишту рада где су жене најчешће жртве, и то потврђују сви подаци током деценије постојања наше институције“, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на онлајн конференцији „Унапређење родне равноправности у Србији“.

Повереница је рекла да постоји солидан законски оквир јер се два кључна закона, о равноправности полова и забрани дискриминације, примењују већ 11 година, што је довољан период за сагледавање њихове примене, али да нису довољне само измене прописа, већ и импплементација свих других закона. „Потребно је да мењамо културолошке обрасце и да се ослобађамо родних стереотипа, потребан нам је другачији кућни менаџмент, јер нема те статистике која мери број женских непроспаваних сати. Много тога јесмо урадиле, али је и даље много већи терет приватног живота на женским леђима“ нагласила је повереница. Према њеним речима, важно је пратити промене на тржишту рада, јер пре само неколико година није постојала потреба да се регулише дигитална равноправност или употреба вештачке интелигенције и аутоматизације.

На конференцији, коју је организовала Фондација Ана и Владе Дивац у сарадњи са Фондацијом Центар за демократију, говорили су и министарка Гордана Чомић, амбасадор Краљевине Норвешке Јорн Гелстад, директорке две фондације организатора Ана Кошел и Наташа Вучковић, итд.

Print Friendly, PDF & Email
back to top