Повереница на онлајн конференцији “Ментално здравље неформалних неговатеља”

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на онлајн конференцији “Ментално здравље неформалних неговатеља” у организацији Црвеног крста Србије и Популационог фонда УН у Србији (УНФПА). Поздрављајући учеснике, она је истакла значај неформалних неговатеља за старије и за грађане оболеле од различитих болести које захтевају негу, посебно у условима пандемије ковида 19. Повереница је подсетила на препоруке које је институција упутила током ванредног стања, а односиле су се на рад неформалних неговатеља у условима ограниченог кретања, као и да је у том периоду једна од првих препорукa била везана управо за редовно пружање неге и подршке најстаријима и грађанима са инвалидитетом.

Јанковић је такође најавила Посебан извештај о положају старијих грађана и грађанки у сарадњи са Популационим фондом УН у Србији, који ће бити поднет Народној скупштини одмах након редовног Годишњег извештаја у марту 2021. године.

На конференцији су представљени резултати истраживања чији је циљ било сагледавање утицаја рада неформалних неговатеља на њихово метално здравље, пре свега током пандемије, а које су Црвени крст и УНФПА спровели током лета у 41 општини у Србији. Резултати показују да је чак четвртина неформалних неговатеља била у депресији и то: 7 одсто у тешкој, 8,6 одсто у умереној, док је благу депресију осећало 11,2 одсто испитаних.

У дискусији су учествовали и Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије, Невена Шовић у име Популационог фонда УН, Наташа Милић, професорка Медицинског факултета у Београду, као и Наташа Тодоровић и Милутин Врачевић из Црвеног крста Србије.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top