Повереница на Округлом столу о учешћу цивила у мировним мисијама

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић била је једна од главних говорника на Округлом столу посвећеном презентацији развоја националних капацитета Србије за учешће цивила у мисијама подршке миру, који је организовао Центар за међународне и безбедносне послове – ISAC фонд.

 

Повереница Јанковић је на скупу изнела лична искуства и утиске са недавно одржаног курса за обуку цивила за учешће у мултинационалним мисијама и операцијама. Она је истакла значај укључивања представника и представница Републике Србије у цивилне мировне мисије, што је још један од начина за подизање угледа и значаја наше земље у свету. Обука је између осталог обухватала управљање у кризним ситуацијама, пружање прве помоћи, управљање теренским возилима и понашање у непријатељском окружењу.

 

Скуп су отворили Милан Пајовић, председник Саветодавног одбора  ISAC фонд и Никола Петровић, директор ISAC фонда, а поред поверенице Јанковић на округлом столу су говорили и пуковница др Катарина Штрбац, директорка Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима Министарства одбране и Амбасадор Бранимир Филиповић, в.д. помоћника министра за безбедносну политику Министарства спољних послова. Скупу су присуствовали амбасадори и других дипломатски представници земаља ЕУ, дипломатских мисија међународних организација, као и дипломата земаља ван ЕУ.

Print Friendly, PDF & Email
back to top