Повереница на националној конференцији о Положају жена у синдикатима у Србији

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на националној конференцији о Положају жена у синдикатима у Србији, коју је организовала Мисија ОЕБС-а у Србији у сарадњи са Удружењем жена FemPlatz.

Повереница је истакла да су синдикати веома важни за заштиту и остваривање права запослених јер могу подносити притужбе Поверенику, будући да радници често из страха оклевају да то сами учине.  Будући да искуство Повереника показује да је управо у области рада и запошљавања највише пријављених случајева дискриминације чији су подносиоци жене, сматрам да је синдикално деловање жена је од кључне важности за побољшање њиховог положаја на тржишту рада. Зато је неопходно пружити додатну подршку синдикалним активисткињама у њиховим напорима како за јачање улоге у синдикатима, тако и друштву рекла је Јанковић.

Савремено доба донело је читав низ промена које су се неминовно одразиле и  на тржиште рада. Глобализација и њене социо-економске последице довеле су до тога да је промењена позиција синдикалних организација. Синдикални лидери би што пре требало да нађу одговоре на изазове економске експлозије тзв. „трећег“, односно услужног сектора и растуће индивидуалитације радних права, праћене пропорцијалним падом солидарности и колективне класне свести. Нове теме попут  родне равноправности и положаја жена могу бити тај тражени „ветар у леђа“ закључила је повереница Бранкица Јанковић.

На конференцији која је организована путем „зум“ видео платформе представљени су и резултати истраживања о положају жена у Србији.

Print Friendly, PDF & Email
back to top