Повереница на конференцији о процесуирању злочина из мржње и говора мржње

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је на отварању конференције ”Процесуирање злочина из мржње и говора мржње у праву Србије и европски стандарди” која је одржана у организацији Комитета правника за људска права у Београду. Скуп је био посвећен домаћем законодавном оквиру, правима жртава злочина из мржње и говора мржње, као и друштвеном значају санкционисања ових дела.

Повереница је истакла да је Повереник за заштиту равноправности у оквиру својих надлежности интензивирао покретање стратешких парница како би се допринело унапређењу судске праксе у Србији у овој области, али и зато што је значајно да се зна да грађани и грађанке имају право на судску заштиту у оваквим случајевима. Она је нагласила да слобода говора никада не сме да буде изговор за дискриминацију.

Повереница је такође истакла да институција Повереника континуирано ради на на промовисању принципа равноправности и забране дискриминације и да је у протеклој години реализовала око 700 активности у виду обука, предавања, учешћа на стручним скуповима и издавања публикација. Посебно је нагласила значај изузетно добре сарадње у региону, као и повезаност са мрежом европских тела за равноправност, где је говор мржње на друштвеним мрежама препознат као специфичан изазов. „Сви заједно можемо да допринесемо зауставЉању ширења говора мржње, тако што ћемо научити да га препознајемо, да благовремено и адекватно реагујемо и да непрестано скрећемо пажњу на штетности и опасности које говор мржње са собом носи“, закључила је повереница Јанковић.

Конференцију је отворио амбасадор Републике Бугарске Радко Влајков који је нагласио да је Србија пуно урадила на пољу сузбијања говора мржње према припадницима националних мањина, као и на унапређењу њиховог положаја, што је у складу са ставовима и препорукама Европске Уније и њеног Савета, којим тренутно председава Бугарска.

На скупу су још говорили директор Комитета правника за људска права Милан Антонијевић, који је представио публикацију о процесуирању злочина из мржње и говора мржње у српском и европском праву и др Зорица Мршевић из Института за друштвене науке која је говорила о феномену графита мржње и њиховом негативном утицају на повећање насиља и страха међу припадницима угрожених друштвених група али на формирање ставова грађанства.

Print Friendly, PDF & Email
back to top