ПОВЕРЕНИЦА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ О НОВИМ МЕДИЈИМА

Да ли данас има више вршњачког насиља, колико су друштвене мреже безбедне за децу и шта можемо да урадимо биле су неке од тема панела на регионалном Брејв Њу Медија Форуму Дојче Веле академије на коме су учествовале повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и Тијана Милошевић, истраживачица у Националном центру против злостављања из Даблина.

Родитељи често мисле да су им деца безбедна код куће, испред компјутера, а у ствари не знају да ли је њихово дете у том тренутку жртва онлајн насиља или можда баш оно злоставља некога, истакла је повереница и додала да је јако тешко спречити ширење говор мржње и снимака насиља путем интернета. Потребно је променити начин комуникације, јер млади усвајају обасце понашања који су око њих, а данас су то нажалост, приземан речник, увреде, насиље и глорификација матерјалних вредности. Младима морамо дати лични пример како би смо променили културу понашања, јер не можемо се згражавати над музиком коју слушају док у исто време гледамо ријалити на телевизији, свађамо се са комшијама или говоримо лоше о сиромашнима или људима који су другачији од нас, истакла је Јанковић.

Повереница је представила и препоруку мера упућену интернет порталим у Србији ради спречавања говора мржње и насиља на сајтовима и друштвеним мрежама, док је Тијана Милошевић представила успешне пројекте из света који имају за циљ заштиту деце од вршњачког насиља на интернету, а чија искуства се могу у скоријој будућности пренети на нашу земљу.

Водитељи разговора били су гимназијалци Филип Ћурковић и Кристина Николић који се активно баве медијима, а на конференцији је учествовао велики број младића и девојака – активиста, јутјубера, новинара, уметника и инфлуенсера, као и њихове старије колеге.

Print Friendly, PDF & Email
back to top