ПОВЕРЕНИЦА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ О ЕКОНОМСКОМ ПОЛОЖАЈУ ЖЕНА НА СЕЛУ

Није важно где се живи, већ како се живи и какав је квалитет живота, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на завршној конференцији пројекта „Унапређење економског и друштвеног положаја жена у руралним подручјима Шумадијског и Колубарског округа“.  Она је нагласила да унапређење квалитета живота жена у руралним подручјима, равноправнији удео у расподели дохотка и њихов бољи друштвени статус, представљају изузетно важне аспекте не само за побољшање положаја жена на селу, већ и одрживог развоја сеоских средина у Србији.

Истичући значај пројекта који је финансирала Влада Швајцарске а који је пружио економску подршку за 80 жена које су претходно оствариле завидне тржишне резултате у производњи традиционалне хране и употребних предмета и сувенира, Јанковић је нагласила да је женама посебно на селу потребна подршка за остваривање свих права, а да је најбољи начин за то умрежавање,развијање лидерства, повезивање и размена искустава.

Да би се унапредио квалитет живота жена на селу неопходно је подстицање женског предузетништва у руралним подручјима, јер је положај жена на селу много тежи у односу не само на мушкарце, већ и жене које живе у градским срединама.

Print Friendly, PDF & Email
back to top