Повереница на конференцији „Како смањити дискриминацију и насиље над старијим особама у Србији“

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на конференцији поводом Међународног дана борбе против насиља над старијима под називом „Како смањити дискриминацију и насиље над старијима у Србији“, коју је Црвени крст Србије организовао заједно са Повереником.

Повереница је истакла да је највише притужби на основу старосног доба институцији Повереника поднето у области услуга, посебно банкарских, али да постоје помаци, затим у области здравствене заштите и у домену одузимања пословне способности. Према њеним речима, једна од хитних препорука Поверенице у наредном пеиоду, биче укидање концепта потпуног лишавања пословне способности. Говорећи о механизмима за смањење дискриминације и насиља над старијима, Повереница је најавила да ће представници институције на терену, упознавати грађане у директном разговору са овлашћењима и начинима поступања овог независног државног органа. Истовремено, упозорила је да су подаци и извори о пријављеним случајевима врло различити, те да старије особеу великој мери не желе да пријаве случајеве злостављања или занемаривања.

Директорка Црвеног крста Весна Миленовић, нагласила је да је насиље над старијима један од последњих табуа данашњице, али да има помака у подизању свести институција и јавности када је овај феномен у питању, наводећи резулате последњег истраживања према коме је чак трећина старијих грађана навела да је доживела неку врсту насиља.

На скупу су говорили и Јасна Плавшић из Канцеларије за људска и мањнска права, Југослав Келечевић из министарства здравља, као и Новак Вучинић, представник министарства унутрашњих послова, док је Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије, представила резултате истраживања Глобалне алијансе за људска права старијих.

Print Friendly, PDF & Email
back to top