Повереница на конференцији “Научнице у друштву”

Женама у науци се мора омогућити да подједнако учествују у истраживачком раду и доношењу одлука, а младе жене треба да охрабримо да студирају МИНТ науке (математика, инжињерство и технологија) и граде каријеру у научним професијама, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на отварању конференције “Научнице у друштву” која се одржава поводом обележавања 11. фебруара, Међународног дана жена и девојака у науци у организацији Етнографског института САНУ.

Повереница Јанковић истакла је да и поред тога што жене чине 43 одсто истраживача у Србији,  традиционалне родне улоге и даље имају негативан утицај на трајно опредељење жена да се баве науком, што се одражава на њихов професионални и материјални статус, али и на прогрес целог друштва. Женама је у бављењу науком потребно више подшке и афирмативних мера, навела је Јанковић, јер као што је Марија Кири својевремено рекла: „Ничега се у животу не треба бојати, већ треба схватати. Што више разумемо, мање се бојимо.“

На отварању прве тродневне научне конференције на којој учествује преко педесет научница, говориле су и проф. др Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду , проф. др Тања Ћирковић Величковић, дописна чланица САНУ и др Мирослава Лукић Крстановић, координаторка пројекта. Јанковић се захвалила организаторкама конференције на покретању питања равноправности наших научница и пуно признање њиховог доприноса, истакавши да је значајно што је ова тема покренута у тако важној институцији као што је САНУ, уз присуство њеног председника Владимира Костића.

Циљ конференције је да се скрене пажња на круцијалне проблем са којима се научнице суочавају, пре свега у перцепцији и вредновању њихових доприноса науци и друштву и подстакне сарадња и веће умрежавање научница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top