Повереница на конференцији „Невидљиве жене“

Окружење и брига које данас обезбедимо старијима је истовремено и залог за нашу будућност, због чега у њему не сме бити места за дискриминацију, истакла је Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на конференцији „Невидљиве жене“ посвећене унапређењу равноправности старијих жена. Конференцију су организовали Црвени крст Србије и мрежа Хумана С у сарадњи са Кабинетом министарке без портфеља Славицом Ђукић Дејановић и Повереником за заштиту равноправности.
Повереница је истакла да су старије жене често дискриминисане у различитим областима, како због година тако и због пола, инвалидитета и здравственог стања. Након представљања неколико типичних случајева дискриминације старијих жена, повереница је навела да 21. век вреднује младост, лепоту и брзину, док у исто време традиционалне родне улога жена јачају, што доводи до њиховог запостављања, дискриминације и социјалне искључености у старијем добу, због чега друштво мора да промени однос према старијим особама како би им се омогућило да буду равноправни и активни чланови заједнице.
На конференцији су говориле и министарка Славица Ђукић Дејановић, Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије, Јелена Стојановић из Заштитника грађана, Гордана Миловановић из Хелп Нета, Славица Станковић из Хлеба живота и хранитељка Славица Ђурђевић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top