ПОВЕРЕНИЦА И АМБАСАДОРКЕ СА ЖЕНАМА ИЗ ЛУЧАНА

Поводом 8. марта, повереница Бранкица Јанковић, стална координаторка УН у Србији Карла Херши, амбасадорка Аустралије Џулија Фини, амбасадорка Бразила Изабела Кристина де Азеведо Хејверт и заменик амбасадора САД Курт Донели посетили су Лучане. Циљ ове посете био је да се кроз непосредне сусрете обележи Међународни дана жена и пружи подршка женама у руралним подручјима чији понтенцијали још увек нису довољно искоришћени.

Повереница и амбасадорке, заједно са председницом општине Лучани Весном Стамболић, састале су се са истакнутим предузетницама, женама које се налазе на руководећим положајима у локалној самоуправи и чланицама локалних организација које се баве оснаживањем жена.

Повереница Јанковић је нагласила да је за жене веома важно да се оснаже, да преузму иницијативу и превазиђу препреке на које наилазе на свом путу, користећи сва права и механизме који им стоје на располагању. „Не треба да чекамо да нам неко да равноправност, већ морамо да узмемо ствар у своје руке“, истакла је повереница и навела да су Лучани добар пример који показује колико се ситуација поправила у односу на пре 20 или 30 година. Она је додала да услови за квалитетан и равноправан живот не постоје и не треба да постоје само у Београду, као и да жене овде нису чекале, већ су постале директорке, власнице приватних фирми и налазе се на руководећим позицијама у општини.

На састанцима је било речи о положају жена у друштву и на тржишту рада, могућностима за унапређење женског предузетништва и изазовима са којима се оне суочавају у тим областима. Жене из Лучана поделиле су своја искуства са повереницом и амбасадоркама и истакле конкретне предлоге за побољшање економског положаја жена у овом крају. Оне сматрају да није неопходно одрећи се традиције, већ да је треба искористити на прави начин, као што је на пример употреба традиционалних женских вештина и умећа за покретање сопственог посла. Било је речи и о значају васпитавања дечака и девојчица у духу родне равноправности и поштовања права жена, док је представница Центра за социјални рад оценила да ефекти примене Закона о спречавању насиља у породици нису идеални али да постоје приметни помаци на боље.

У другом делу посете, повереница, амбасадорке и заменик амбасадора обишли су женски манастир Сретење, као и друге знаменитости општине Лучани.

Print Friendly, PDF & Email
back to top