Повереница говорила на конференцији поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на конференцији поводом Међународног дана особа са инвалидитетом и 10 година рада Националне организације особа са инвалидитетом Србије. Учесницима и учесницама се обратио председник Србије Александар Вучић  који је оценио да ствари полако иду на боље и да особе са инвалидитетом могу да рачунају на снажнију подршку државе која жели да покаже да не прави разлику међу грађанима.

Повереница Јанковић је истакла да већина види прво инвалидитет, па тек онда дете, жену или мушкарца. „Зато су највеће препреке управо оне у нашим главама, саздане од страхова, незнања и предрасуда да је то неко кога треба сажаљевати, ко је беспомоћан. Још увек нисмо свесни да је проблем у окружењу, јер не постоје посебне потребе, већ је начин на које се оне остварују другачији; да није потребна самилост, већ свест да су део друштва које им пружа једнаке могућности за равноправно учешће у свим сегментима живота, без одбачености и изолованости“, нагласила је повереница.

На скупу су говорили и председник Националне организације особа са инвалидитетом Милан Стошић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, као и сликарка и вицешампионка света и Европе у паратеквондоу Дајана Бачко.

Свечано обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом и 10 година рада Националне организације особа са инвалидитетом организовало је ресорно министарство уз покровитељство председника Републике Србије.

Print Friendly, PDF & Email
back to top