Појачана сарадња са синдикатима

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је на скупу у просторијама Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) на тему дискриминације из области рада и запошљавања.

Председница АСНС Ранка Савић отворила је скуп тезом да је стање у области људских и радничких права у Србији на ниском нивоу и да је важно знати све легитимне механизме којима би се спречила дискриминација у овој области. Као добар пример сарадње синдиката са независним телима истакла је и обуставу дела закона којим би се жене запослене у јавном сектору превремено пензионисале. Она је наговестила и лошу праксу радника да пристају на незаконите услове послодаваца само да би сачували радно место.

Повереница Јанковић изразила је поштовање зато што су највећи синдикати отворили тему дискриминације приликом рада и запошљавања, али и недавно организовали скуп под називом – И радничка права су људска права.

Велики број људи живи у сталном страху од губитка посла, указала је повереница и додала да тај страх доводи до осећаја неслободе и губитка достојанства.

„Надлежне институције треба да штите људска права и да буду довољно близу свим грађанкама и грађанима“, рекла је повереница и додала да њихов посао нико не сме да доживљава као „салонски“.

Повереница је указала на често неразумевање разлике између мобинга и дискриминације, те објаснила да у овој области дискриминацијом се сматра када послодавац, надређени или други запослени доводе у неповољан положај појединца или групу због одређеног личног својства. То је најчешће дискриминација на основу пола, националне припадности, инвалидитета, припадности политичким, синдикалним или другим организацијама…

Након детаљног објашњења како изгледа поступак пред Повереником и какву врсту подршке институција нуди дискриминисаном подносиоцу притужбе, представници синдиката упознали су повереницу са конкретним проблемима са којима се суочавају. Најчешће је то дискриминација породиља, жена, затим медијска блокаде због политичких уверења или притисци и откази због припадности синдикалним организацијама.

Повереница Јанковић позвала је све чланове и чланице синдиката да се обрате Поверенику увек када сматрају да су жртве дискриминације, али и када само желе да се упознају са својим правима у складу са Законом о забрани дискриминације.

Print Friendly, PDF & Email
back to top