Подршка женама средњих година при запошљавању

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић отворила је конференцију о родној неједнакости у сфери запошљавања, која је одржана у Медија Центру у Београду поводом објављивања публикације „Тржиште рада у Србији – положаја жена 45+“, у организацији удружења „Жене на прекретници“.

Повереница Јанковић је истакла да незапослене жене у четрдесетим или педесетим годинама, због свог знања и искуства, представљају драгоцен потенцијал за послодавце и да је неопходно предузети низ афирмативних мера за њихово запошљавање.  Она је указала да родна неједнакост у сфери запошљавања није ограничена само на добијање или губљење радног места, већ је изражена и у висини зарада и ограничавању могућности за напредовање, што је све резултат предрасуда о способностима старијих радница али и патријархалног наслеђа.

Наглашавајући значај ове теме, повереница је изјавила да ће подаци из представљене публикације бити уврштени у редован Годишњи извештај који Повереник за заштиту равноправности подноси Народној скупштини, како би овај проблем био видљивији посланицима и другим надлежним органима. Она је најавила да ће идуће године  Повереник за заштиту равноправности израдити Посебан извештај о дискриминацији на тржишту рада и позвала све друштвене актере да искористе свој утицај како би се променио угао гледања на радне способности жена старијих од 45 година.

На скупу је указано на податке који показују да су жене старије од 45 година изложене ризику од добијања отказа више него мушкарци истих година, док су њихове шансе за добијање новог посла након отказа минималне, што угрожава њихов економски и друштвени статус. Поред тога, запошљавање жена ове старосне доби представља велики привредни ресурс за развој сваке земље, самим тим и Србије, који је мерљив и кроз повећање БДП.

На конференцији су говориле и директорка програма СеКонС-а Марија Бабовић,  председница Управног одбора удружења „Жене на прекретници“ Мима Перишић и менаџерка корпоративних комуникација и односа са јавношћу Уни Кредит банке Србија Јасна Узелац Брауновић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top