Подршка протестном скупу против фемицида

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, заједно са запосленима, присуствовала је протесном скупу против фемицида у Србији, у организацији Мреже жена против насиља, Аутономног женског центра и Жена у црном.

Ове организације затражиле су да 18. мај у Србији буде проглашен Даном сећања на жене жртве породичног насиља и упозориле да је од почетка године убијено девет жена у породичном насиљу.

Повереница Јанковић је рекла да је покренута иницијатива изузетно добра и да не треба да се заврши само на томе, истакавши да Србија има добар законодавни оквир за борбу против насиља у породици, али да постоји проблем у примени, а пре свега у координацији надлежних.

Овај скуп је још један начин да се укаже на потребу за хитније деловање, навела је повереница и истакла да је охрабрујућа порука са врха власти да ће то питање бити стављено у приоритет решавања. Проблем насиља не може се одлагати, а ниједна жена не сме бити жртва насиља, нагласила је повереница Јанковић.

Оганизаторке протеста приредиле су перформанс уз читање имена 9 убијених жена, одајући им почаст уз поруку да неће бити заборављене, и захтевајући да се то никада више не понови.

Print Friendly, PDF & Email
back to top