Подршка активностима за унапређење палијативног збрињавања

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са амбасадором Краљевине Белгије Леом Даесом, оснивачем и директором хуманитарне организације Хосписи Наде (Hospices of Hope) Грејемом Перолсом и директорком Центра за палијативно збрињавање Бел Хоспис Вером Маџгаљ. На састанку је било речи о могућностима сарадње, као и о активностима Повереника за заштиту равноправности.

Повереница Јанковић је истакла да су старосно доба, али и здравствено стање,  међу пет најчешћих основа за дискриминацију у притужбама које подносе грађани и грађанке. Она је указала на важност и значај збрињавања и пружања помоћи људима који су у терминалној фази болести и нагласила да институција на чијем је челу пружа пуну подршку свим активностима ове организације које су усмерене на палијативну бригу и негу.

У наредном пеориду приоритет треба да буде решавање проблема ових наших грађана и њихових породица, са посебним фокусом на развој мешовитих социјално-здравствених и других услуга из ова два система, како би се спречила дискриминација“, нагласила је повереница Јанковић.

Амбасадор Даес је изразио задовољство због спремности да ова питања буду у плану активности институције Повереника за заштиту равноправности, док су Перолс и Маџгаљ захвалили на подршци.

Хоспис Наде (Hospices of Hope) је организација основана 1991. године у Лондону, чији је почетни циљ било збрињавање терминално болесне деце у Србији и Румунији. Данас има своје огранке у државама централне и југоисточне Европе и САД, а по узору на ову организацију, широм света постоје центри за палијативно збрињавање.

Print Friendly, PDF & Email
back to top