Оснажити девојчице у ИТ сектору

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић отворила је интерактивну радионицу у просторијама Стартит центра, поводом Међународног дана девојчица у информационо-комуникационим технологијама.

Она је рекла да у нашем образовању још увек нису искорењени родни стереотипи и да се оваква ситуација не може променити ако образовање не буде преузело улогу промотера родне равноправности.

„Према доступним подацима, на факултетима у нашој земљи три петине свих дипломираних студената чине студенткиње. Док је у земљама ЕУ сваки пети дипломирани инжењер у ИТ сектору жена, код нас је тај проценат виши и креће се око четвртине“, истакла је повереница Јанковић.

Интересантан је и податак који је изнела европска комесарка за дигитални развој Нели Крус да би европски бруто производ био повећан за девет милијарди евра годишње, када би жене радиле у ИТ сектору у једнаком броју као и мушкарци.

Међутим, указала je повереница, широко распрострањени ставови да су инжењерски послови мушки, утичу на то да се код нас још мали број девојака одлучује за информатичке науке:
„Пракса показује да се девојчице чешће опредељују за друштвене науке, што може указивати на чињеницу да на избор занимања утичу очекиване родне улоге у нашем друштву. Рецимо, и поред тога што постоје изузетно успешне девојчице у области математике, и дечаци који изузетно познају језике, уврежено је уверење да су друштвени предмети више женски, а природни више мушки.“

Она је предочила да родни стереотипи у нашем образовању нису искорењени, те да ниједан факултет у Србији не издаје дипломе са звањима у женском роду и објаснила да, уколико би студенткиње желеле такву диплому, морале би да пишу молбу Министарству просвете и пролазе читаве процедуре.

Сагледавајући све проблеме у пракси, Повереник за заштиту равноправности је давао препоруке да се овакво стање измени, али то се још није догодило. Зато је важно да оснажимо и охрабримо девојчице и девојке да граде своје каријере у области ИТ сектора, указала је повереница и закључила да нема разлога да само за дечаке буде унапред резервисано и потпуно нормално да буду програмери, стручњаци и научници, јер то све могу и девојчице.

Print Friendly, PDF & Email
back to top