ОДРЖАН САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ И ПОВЕРЕНИЦЕ

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић састао се са повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић са којом је разговарао о поштовању различитости и значају равноправности као темељу сваког демократског друштва, као и о подршци парламента на остваривању пуне равноправности свих наших грађана и грађанки.

Једна од главних тема састанка била је препорука коју је повереница упућивала претходном сазиву парламента, како би се будућим изменама Пословника о раду и доношењем Кодекса понашања народних посланика обезбедило поштовање начела забране дискриминације, прокламовано Уставом и законом. Председник Народне скупштине најавио је да ће Кодекс понашања народних посланика бити усвојен до краја године. Дачић је додао и да ће Народна скупштина 26.децембра разматрати Редован годишњи извештај Повереника за 2019. годину. Јанковић је поздравила ове најаве и истакла важност континуиране сарадње, имајући у виду кључно место Повереника за заштиту равноправности као централног независног државног органа за унапређење и контролу примене принципа равноправности у свим областима друштвеног живота.

Пружајући подршку даљем раду поверенице и институције, председник скупштине је истакао важност поштовања препорука не само за појединце, већ за цело друштво. „Србија је чврсто посвећена демократији и поштовању људских и мањинских права, и у том смислу ћемо и даље бити савезник институцији која је допринела да наше друштво направи значајне кораке ка равноправности свих наших грађана и грађанки“, истакао је Дачић.

Јанковић и Дачић су сагласни да су дијалог и уважавање различитих мишљења један од кључних услова за даљи напредак наше државе и друштва у целини. У разговору је такође било речи и о организацији других видова сарадње, попут јавних слушања, дијалога, итд.

Повереница је такође најавила да ће у марту 2021. након Редовног, посланицима бити поднет и Посебан извештај о положају старијих грађана и грађанки у Србији, с обзиром да пракса Повереника и бројна истраживања и извештаји показују да и ова друштвена група теже остварује поједина права и да је изложена дискриминацији и занемаривању, да завређује посебну пажњу јавности, те да је неопходно унапредити мере и активности у циљу побољшања њиховог положаја.

Print Friendly, PDF & Email
back to top