Одржан Округли сто о сарадњи Народне скупштине и независних државних органа

У Дому Народне скупштине одржан је округли сто „Налази, закључци и препоруке за унапређење тока комуникације, разматрање извештаја, процедура и најбољих пракси сарадње Народне скупштине и независних државних органа, организација и тела“, у оквиру Твининг пројекта Народне скупштине Републике Србије и Парламента Грчке.

Скупу су присуствовали народни посланици, чланови надлежних одбора, представници независних институција и запослени у служби Народне скупштине. Повереника за заштиту равноправности представљале су Љиљана Лончар, помоћница поверенице и Данијела Стојименов, саветница у стручној служби Повереника.

Округли сто је био подељен у четири тематске целине, у оквиру којих су грчки експерти изнели генералну оцену сарадње Народне скупштине и независних државних органа, компаративни преглед сарадње и праксе у другим европским државама, представили препоруке за унапређење тока комуникације и процедуре разматрања извештаја и изнели посебне предлоге за побољшање постојеће праксе сарадње између Народне скупштине и независних државних органа. Посебан акценат је стављен на поступак подношења и разматрања посебних извештаја независних државних органа, успостављање боље формалне, али и оперативно-техничке комуникације Народне скупштине и независних државних органа, као и на процедуре праћења спровођења препорука и шестомесечних извештаја Владе.

Након тога је уследила дискусија присутних учесника о бројним аспектима односа Народне скупштине и независних државних органа, организација и тела, уз констатацију да ће о многим отвореним питањима бити речи на наредном округлом столу који ће бити одржан у септембру.

Print Friendly, PDF & Email
back to top