Насиље над женама један од кључних проблема у Србији

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је да је насиље над женама једно од кључних проблема у Србији и да је превентива најслабија тачка у деловању система на спречавању таквих појава.

Она је гостујући у емисији „Прави угао“ Радиотелевизије Војводине истакла и да је слаба коордианција такође мана система, јер до реакције долази тек кад се нешто деси.

„То мора да се мења. У том погледу је позитивно то што је и министар полиције борбу против насиља над женема навео као један од приоритета у раду полиције, као и то што је у полицији формирано посебно одељење за заштиту жена од насиља“, рекла је повереница Јанковић. Она је навела и да сматра да би најбољи модел за спречавање насиља над женама био да се полицији дају већа овлашћења у поступању у таквим случајевима, као и право да може одмах да се изрекне меру удаљавања насилника из куће на 14 дана.

Бранкица Јанковић је рекла да су мандату претходне поверенице за заштиту равноправности Невене Петрушић успостављени темељи инситуције за борбу против дискриминацје а да ће њен приоритет бити да се та тема приближи грађанима. Најавила је да ће 15. јуна бити одржана конференција поводом међународног Дана борбе против насиља над старима, што је такође велики проблем у Србији.

Поводом случаја мајора Хелене из Војске Србије, повереница је рекла да се чекају одговори Војске Србије и Министарства одбране на поступак који је завршила претходна повереница.

„Добили смо обавешетење начелника Генералштаба Љубише Диковића да се писмено извињава“, река је она и додала да је преостало да се види да ли ће Министарство одбране испунити своју обавезу.

Повереница Бранкица Јанковић је рекла и да није у сукобу интереса због тога што је њен супруг запослен у Министарству одбране. „Не видим ту никакву корист са повезаним лицем. А уколико би се десило да не реагујем у неком случају у којем би мој супруг био оптужен за дискриминацију, тада би Скупштина одмах морала да ме разреши“, навела је она.

Print Friendly, PDF & Email
back to top