Међународни дан борбе против трансфобије и хомофобије

Припадници ЛГБТ популације су равноправни чланови нашег друштва и не сме се дозволити да њихова права буду угрожена због родног идентитета или сексуалне оријентације, истиче повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом 17. маја, Међународног дана борбе против трансфобије и хомофобије.

И поред помака, посебно када је у питању правни оквир који се односи на положај трансродних и трансполних особа, али и слободе окупљања, повереница подсећа да је недавно спроведено истраживање Повереника за заштиту равноправности о односу грађана и грађанки према дискриминацији, потврдило да према ЛГБТ грађанима постоји велика социјална дистанца, али истовремено и свест да су они једна од највише дискриминисаних друштвених група у Србији. Дискриминација на радном месту, омаловажавајући однос у јавности, као и говор мржње и физички напади на ЛГБТ особе, и даље су свакодневница за неке од њих, што показује да су хомофобија и трансфобија присутни и даље.

Повереница истиче да је неопходно континуирано предузимати мере усмерене ка унапређењу положаја ЛГБТ популације, подстицати развијање културе толеранције, разумевања, уважавања различитости и недискриминације, као и да је потребно посветити посебну пажњу одговорном извештавању које не сме да карактерише говор мржње и сензационализам. Наша дужност је да створимо услове да сви наши грађани и грађанке буду равноправни, јер савремено и одговорно друштво не сме толерисати било какав вид дискриминације, закључује Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top