Изложба фотографија „Gender as Performance“ у просторијама Повереника

У просторијама Повереника за заштиту равноправности су, захваљујући амбасади Краљевине Холандије, изложене фотографије познатог холандског фотографа Криса Рексена.

Изложбу су отворили Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и амбасадор Холандије Хенк ван ден Дол.

Уметност је најбољи пут за разбијање предрасуда, рекла је повереница Јанковић и нагласила да уметност нема род, нацију, веру ни границе и отвара видике много брже и шире него било који други пут.

И ово је један од начина да градимо отворено и толерантно друштво које разуме различитости, у којем сви желимо да живимо, додала је повереница.

Амбасадор Холандије предочио је да његова земља у заштити људских права посебну пажњу поклања правима LGBTIQ заједнице, не зато да би они имали нека посебна права, већ да имају иста као и сви.

Организатор изложбе, директор Центра за развој фотографије Звездан Манчић, подсетио је да је изложба у Београду отворена на Фестивалу фотографије „Визуализатор“ и да је институција Повереника за заштиту равноправности право место да настави свој живот.

Радови из серије „Gender as Performance“ излагани су у галерији у Њујорку, у јавним просторима у Холандији, а потом и на изложби у Србији. Реч је о серији аутопортрета аутора, инспирисаних радовима теоретичарке рода Џудит Батлер, којима фотограф настоји да подстакне посматрача да размотри учвршћене родне идентитете кроз естетику фотографије.

Изложба фотографија „Gender as Performance“ у просторијама Повереника
Print Friendly, PDF & Email
back to top