Додељене награде за најбоље путописе старијих

Конкурс за најбоље путописе старијих особа “Драганова награда” који организује Удружење „Снага пријатељства“ Амити одржан је четврту годину заредом, а аутори  најбољих путописа свечано су проглашени у Библиотеци града Београда.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић похвалила је ангажовање и креативност старијих који на овај начин разбијају предрасуде о људима те животне доби. Она је истакла да се равноправност може промовисати у различитим областима, а нарочито у уметности, која не познаје никакве границе, а понајмање старосне.

Циљ конкурса је да подржи активно старење и допринесе стварању окружења у коме ће старији, њихове мисли, емоције и животно искуство бити поштовани на начин на који то уистину заслужују, рекла је Надежда Сатарић, председница Управног одбора Амитија. На свечаности су говорили и књижевници Миљурко Вукадиновић и Видак Масловарић.

Прво место у категорији „Женска путописна прича“ освојила је Мирослава Миљковић из Ниша, док је Милоје Стевановић из Београда освојио прво место у категорији “Мушка путописна прича”. Стамен Миловановић из Ниша написао је најбољу причу о путовању по Србији, Стеван Буковић из Београда најбољу причу о путовању у иностранство, а Момчило Јањичић Момос из Инђије освојио је прво место у категорији за најбољу путописну песму.

Ове године, на конкурс су пристигли радови из градова широм Србије, али и из околних земаља. На свечаности је представљена публикација „Ризница сећања“ која садржи 15 награђених и 15 похваљених радова.

Print Friendly, PDF & Email
back to top