Додељене Годишње медијске награде за толеранцију Повереника и ОЕБС-а

У оквиру Годишње конференције „Први регионални форум тела за равноправност Југоисточне Европе“ по други пут су додељене Годишње медијске награде за толеранцију Повереника за заштиту равноправности и ОЕБС-а.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и шеф мисије ОЕБС-а Андреа Орицио нагласили су значај и улогу медија у изградњи толерантног друштва, без дискриминације.

Шефица кабинета поверенице Антигона Андонов рекла је да се жири потрудио да, од великог броја пристиглих радова, издвоје најбоље, у складу са добром новинарском праксом, медијском етиком и стандардима који су задати конкурсом.

Она је, међутим, истакла да, иако су медији током године обиловали садржајима који су се односили на породично и партнерско насиље, на конкурс се није пријавио ни један новинар или новинарка који је, поштујући професионалне и етичке стандарде, обрадио ову тему без сензационализма, виктимизације и релативизације.

Након образложења жирија, повереница Јанковић и шеф мисије ОЕБС-а Орицио уручили су награде награђеним новинарима и новинаркама.

У категорији „штампа/Онлине“ прву награду добила је новинарка агенције БЕТА Бојана Миловановић за текст објављен у недељнику Нови магазин „Старост као нови почетак“. Друго место заузео је новинар ЦИНС-а Филип Рудић за чланак „Деца избеглице у опасности од искоришћавања“, док је трећу награду добила новинарка дневног листа Данас Јелена Диковић која се бавила положајем ЛГБТ заједнице у тексту „Од претњи смрћу до ударца у главу, стомак и кичму“.

У категорији „репортажа“, жири је одлучио да прву награду додели новинарки и уредници Новог магазина Надежди Гаће за телевизијску репортажу „Они померају границе – живот у отвореној средини“. Другу награду освојили су новинари ВИЦЕ-а Србија Оливера Миленковић и Мишко Билбија за емисију „Дубравко“ из серијала „Један живот“. Новинарка РТС-а Татјана Манојловић добитница је треће награде у овој категорији и то за репортажу „Живот и стандарди: Право на правду“.

За „радио/ТВ прилог“, прву награду добила је новинарка РТС-а Биљана Радуловић за прилог „У Србији 19000 људи лишено пословне способности“. Другу награду добила је новинарка ТВ Б92 Јелена Кикић за прилог „Деца просјаци – осим сажаљења, да ли можемо још нешто“. Новинар телевизије Н1 Адам Сантовац добитник је треће награде, а бавио се положајем припадника ЛГБТ заједнице у прилогу „ЛГБТ Парада може и другачије“.

Ове године је по први пут додељена и награда за најбољи студентски рад, а победнице су студенткиње Дуња Фундук и Теодора Гавриловић за текст „Жене на мушком задатку“ који је објављен у „Журналисту“.

dobitnici
Print Friendly, PDF & Email
back to top