Више се бавити концептом људске безбедности у медијима

Истраживање “Људска безбедност у медијским садржајима” је показало да се медији нису довољно бавили људском димензијом и да су мигранти чешће стављани у негативни контекст, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић у Народној скупштини, додајући да то не представља критику медијима.

Истраживање Фонда за социјалне и демократске иницијативе показало је да медији током извештавања о мигрантској кризи нису довољно стављали у фокус концепт људске безбедности, речено је на скупу Женске парламентарне мреже у Народној скупштини.

Повереница је истакла да се концептом људске безбедности треба бавити на националном нивоу, а да се за сада тиме баве углавном стручњаци и теоретичари.

Требало би појаснити људима шта је концепт људске безбедности, колико је битно да се појединац осећа сигурно у друштву. То захтева једно претходно сазнање грађана о тој теми. О безбедности се пуно говори, али се суштински не разуме шта је чија улога у друштву, навела је.

Женска парламентарна мрежа одржала је данас панел дискусију у парламенту на којој је било речи о људској безбедности у медијским садржајима.

У дискусији су учествовале посланица и представница Женске парламентарне мреже Дубравка Филиповски, председница Фонда социјалне и демократске иницијативе Наташа Милојевић, менаџерка пројекта ФоСДИ Лола Милојевић, потпуковница мр Светлана Јанковић, научна саветница у Институту друштвених наука Зорица Мршевић, стручњакиња за родна питања Драгана Петровић, новинарка недељника Време Тамара Скроза и уредница Новог магазина Јелка Јовановић.

bezbednost
Print Friendly, PDF & Email
back to top