Стручни скуп за представнике медија о сузбијању дискриминације и говора мржње

Борба против говора мржње биће у фокусу рада институције у наредном периоду због све присутнијег говора мржње уз сексизам, мизогинију, понижавајуће и увредљиво поступање, о чему сведочи и значајан број притужби који стижу Поверенику, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на  стручном скупу за медије посвећеном сузбијању дискриминације и говору мржње у организацији Савета Европе.

На скупу на коме учествују представници РЕМ-а, УНС-а, портала, штампаних и електронских медија повереница је рекла да су на мети говора мржње готово сви – од политичара и новинара, преко невладиних организација и јавних личности, а нарочито су оваквом говору изложене жене, Роми, ЛГБТ, старији… Присутан је и недопустив говор усмерен према припадницима неких националних мањина, али неретко и према већинском становништву. Садржаји у којима се продубљују стереотипи, предрасуде и различити облици насиља, нажалост, постају свакодневница у готово свим европским друштвима, уз оправдање да је реч о слободи изражавања. Слобода  изражавања јесте универзално људско право сваког појединца да без страха или цензуре може изразити мишљење, али не може бити оправдање за говор мржње. Аргументована расправа или изношење ставова о различитим политичким или друштвеним питањима, често уступају место међусобним увредама, понижавајућим, вулгарним и агресивним изјавама, рекла је повереница.

Она је истакла да је одговорност  на свима појединачно, али пре свих на носиоцима јавних функција, политичарима и медијима, који не смеју бити промотери увреда, дисквалификација, а нарочито говора мржње, већ први у поштовању Закона о забрани дискриминације којим се експлицитно забрањује говор мржње и други облици дискриминације. Наравно, они морају бити први и у поштовању свих других закона, закључила је Јанковић.

Семинар је организован у сарадњи са Саветом Европе у оквиру пројекта Horizontal facility у Србији. Стручним радионицама новинарима су се придружиле и младе инфлуенсерке из мреже Yong Europian Аmabasadors.

Print Friendly, PDF & Email
back to top