САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ДАНА СЕЋАЊА НА ЖЕНЕ ЖРТВЕ НАСИЉА

Подаци о 415 жена и девојчица убијених од почетка 2011. године и најмање исто толико уништених породица у породичном и партнерском насиљу су више него алармантни и опомињу нас да морамо сагледати и исправити све пукотине и пропусте у систему заштите како бисмо спасили више људских живота, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом обележавања Дана сећања на жене жртве насиља.

Повереница је приликом представљања извештаја Аутономног женског центра о фемициду оценила да изнети подаци указују да је насиље над женама огроман друштвени проблем који неће нестати сам од себе. Више од 50% жртава убијено је у свом дому од руке бившег или тадашњег партнера, а немали број њих је насиље више пута пријављивало надлежнима. Сваки изгубљен живот, али и потенцијална жртва, позив је да хитно побољшамо реакцију која мора бити правовремена, адекватна, одлучна, али и превентивна, навела је Јанковић. Она је навела да би успостављање националног контролног механизма за праћење случајева фемицида омогућило да се све чињенице систематизују на једном месту, што би помогло бољој координацији, бржој реакцији и ефикаснијој подршци система заштите.

Повереница је рекла да институција Повереника континуирано ради на сузбијању насиља над женама и да је упутила неколико иницијатива Министарству правде, између осталог, за измену Кривичног законика у погледу дефиниције сексуалног насиља засноване на концепту непостојања пристанка и измену Закона о извршењу кривичних санкција прописивањем обавезе да надлежни органи увек и у свим случајевима обавесте жртву родно заснованог и породичног насиља о отпуштању осуђеног или његовом бекству из затвора, док је у циљу ефикаснијег одговора на родно засновано насиље, упућена иницијатива за бољу координацију у раду надлежних државних органа и установа.

Повереница је нагласила да само закони нису довољни, јер се узрок налази у историјски неједнаким односима моћи између мушкараца и жена, али и у широко распрострањеној толеранцији друштва на све облике насиља. Због тога је важно да постигнемо друштвени консензус у борби и осуди сваког насиља, као и да непрестано сви заједно радимо на стварању атмосфере и културе у којој се било који вид насиља не толерише, навела је Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top