Конференцијa о примени Конвенцијe Савета Европе против насиља над женама

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић присуствовала је Конференцији о примени Конвенције Савета Европе против насиља према женама: Подршка и оснаживање жена – чија је одговорност? коју је организовао Аутономни женски центар у Скупштини Србије.

Конфереција је била посвећена институционалном оквиру, улози извршне власти у успостављању општих и специјализованих услуга за подршку и оснаживању жена које су претрпеле насиље, као и улози представника законодавне власти у достизању стандарда Конвенције и праћењу њене примене.

Председница ГРЕВИО радне групе и чланица ЦЕДАW Комитета Фериде Ацар је говорила о Истамбулској конвенцији за коју је истакла да мора бити ажурирана. Ацар је нагласила важност укључивања мушкараца и дечака, сарадњу са цивилним сектором, отварање сигурних кућа у свим земљама, отварање бесплатних телефонских линија за помоћ које би биле доступне 24 сата, седам дана у недељи.

Као одговор на Истамбулску конвенцију у Италији су донете измене закона о раду и жртва је добила плаћено одсуство, у Словачкој је дошло до координације у примени механизама, у Великој Британији је психолошко злостављање признато као злостављање, установљене су и новчане и казне затвора.

Учесници Конференције, поред Слободанке Мацановић и Тање Игњатовић као организторки из Аутономног женског центра, биле су и Дубравка Шимоновић, УН специјална извештачица о насиљу над женама, његовим узроцима и последицама, Фериде Ацар, предсетавница ГРЕВИО радне групе и чланица ЦЕДАW комитета, Нада Дробњак, председница Одбора за родну равноправност у парламенту Црне Горе, Исмета Дервоз, бивша представница БиХ у ПССЕ, Андреј Дел Фабро, Министарство за рад, породицу, социјалну заштиту и једнаке могућности, из Словеније, Бранка Драшковић, посебна саветница потпредседнице владе за родну равноправност и други.

poverenica-i-izvestiteljka
Print Friendly, PDF & Email
back to top