Пoвeрeницa у рaднoj пoсeти у Сoфиjи

У сусрет бугарском председавању Европском Унијом, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић посетила је Софију где се састала са председницом Комисије за заштиту од дискриминације Аном Џумалиевом и заменицом министра за рад и социјалну политику Зорницом Димитровом Русиновом.

 

Повереница Јанковић истакла је да су жене и особе са инвалидитетом најчешће изложене одређеним облицима дискриминације посебно на тржишту рада и да је због тога, поред бројних других активности, наша институција израдила приручник „Кодекс равноправности“ који садржи смернице за антидискриминационе политике намењен послодавацима у Србији и који је већ прихваћен и израђен у неколико великих компанија.

 

Током разговора, повереница је посебно нагласила да Повереник за заштиту равноправности има добру сарадњу са Националним саветом бугарске националне мањине, као и да протекле три годинe нису подносили притужбе због дискриминације.

 

Заменица министра Зорница Димитрова Русинова, која је задужена за област забране дискриминације, потврдила је да се Србија и Бугарска суочавају са сличним изазовима, и да су рад и запошљавање области у којима и у Бугарској дискриминације има више него у другим областима, те је нагласила да је изузетно важно да суседне земље размењују искуства, добру праксу и континуирано унапређују регионалну сарадњу.

 

Повереница Бранкица Јанковић и председница Комисије за забрану дискриминације Ана Џумалиева потписале су Изјаву о сарадњи која подразумева размену искустава и добре праксе, као и заједничко учешћу на  пројектима у циљу унапређења поштовања људских права на добробит свих грађана и грађанки обе државе.

 

Потписнице Изјаве сагласиле су се да су поштовање људских права и борба против дискриминације у врху агенде свих отворених друштава и да је поштовање принципа равноправности и претпоставка сваке демократије и система вредности које подржавају.

Print Friendly, PDF & Email
back to top