Повереница у Прибоју поводом Међународног дана жена

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић организовала је поводом међународног дана жена, 8. Марта посету општини Прибој, којој је 2019. године додељена награда за град/општину једнаких могућности. Заједно за повереницом, Прибој су обишле и амбасадорка Аустралије Рут Стјуарт и заменица амбасадорке Енглеске Ребека Фабрици.

На почетку посете повереница и амбасадорке састале су се са члановима и чланицама Радне групе за израду локалног акционог плана за родну равноправност у општини Прибој 2021-2024 у Регионалном иновационом стартап центру, где их је дочекао председник општине Прибој Лазар Рвовић. Састанку су присуствовале и Малина Станојевић, председница удружења жена „Сачувајмо село“ које је организује, повезује и помаже предузетнице из прибојског краја, као и један број предузетница.

Повереница је поздравила формирање Радне група за израду локалног акционог плана за родну равноправност у Прибоју, јер само планске и координиране мере и активности на локалном нивоу могу довести до истинске равноправности жена и мушкараца.

Истичући да положај жена на селу, који традиционално подразумева рад у домаћинству, бригу о деци и старијим члановима породице, знатно отежава могућност запошљавања, образовања и економског осамостаљивања, повереница је навела да организоване активности жена на селу могу да зауставе негативан тренд и оснаже локалну економију и пољопривреду.

Повереница је подсетила да економске и социјалне последице пандемије несразмерно више погађају жене, па је важно размишљати о потребама жене на здравственом и психо-социјалном плану, посебно када се има у виду да је ниво тензија у породици знатно подигнут што оставља жене и девојке у ситуацији да су изложене већем ризику од насиља у партнерским односима.

Повереница и амбасадорке посетиле су Завичајни музеј,  као и домаћинства „Несторовић“ и „Аврамовић“, чланица Удружења жена „Сачувајмо село“. Иначе поверееница традиционално обилази неку од општина у Србији сваког осмог марта.

Print Friendly, PDF & Email
back to top