Повереница и аустријска министарка правде: Социјална неједнакост и комуникација са младима су изазови савременог доба

Министарка правде Аустрије др Алма Задић посетила је институцију Повереника за заштиту равноправности где је са повереницом Бранкицом Јанковић разговарала о неопходности поштовања људских права, посебно права на равноправност као темељног принципа демократије. Једнакост пред законом, како су обе истакле, услов је за остваривање и свих других људских права.

Јанковић је упознала делегацију из Аустрије са најважнијим активностима Повереника за заштиту равноправности, начину заштите од дискриминације и њеној присутности у друштву.  Социјалне неједнакости у свим друштвима и на свим нивоима посебан су проблем који подривају темеље сваког демократског друштва, сагласне су Јанковић и Задић.

Повереница и аустријска министарка правде истакле су да је неопходно очување и унапређење поверења у институције. Према њиховим речима, посебно је важно радити на едукацији, превенцији и самом начину комуникације са младима имајући у виду нове канале комуникације. Савремено дигитално доба допринело је додатном подривању поверења у институције, али је донело и другачије облике кршења људских права и ставило многе институције пред бројне изазове у заштити равноправности свих грађана и грађанки.

Састанку су присуствовали амбасадор Аустрије у Србији Кристијан Ебнер, аташе за правосуђе Аустрије за југоисточну Европу Георг Става и други представници аустријског Министарства правде.

Print Friendly, PDF & Email
back to top