Повереница на конференцији „Подршка приватног сектора – из перспективе избеглица“

Равноправност представља једну од основних вредности савременог друштва. Забрана дискриминације и једнаке шансе кључ су добробити свих, а њихово остваривање подразумева одговорност свих нас, па тако и приватног сектора који има велики потенцијал да допринесе овом циљу, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на конференцији „Подршка приватног сектора – из перспективе избеглица“, коју су заједнички организовали УНХЦР Србија, Комесаријат за избеглице и миграције Републике и Међународна организација за миграције УН у Србији.

Повереница је између осталог истакла да пословање и људска права иду руку под руку, што је визија коју треба да делимо. Само кроз овакве иницијативе можемо обезбедити достојанствен живот за све, посебно за оне који су били принуђени да напусте своје домове и граде живот изнова, рекла је Јанковић. Она је навела да је Повереник претходних година држао обуку избеглицама и тражиоцима азила о заштити од дискриминације, као и да је још 2017. године израдио Кодекс равноправности за послодавце који садржи смернице за антидискриминаторно пословање послодаваца, а који је недавно иновиран.

Право на рад, као једно од основних људских права било је у фокусу ове конференције, одржане након серије радионица у којима су избеглице идентификовале проблеме са којима се суочавају у области запошљавања, предузетништва, смештаја и подршке деци и новим талентима. Главни циљ конференције био је да се на основу стечених увида покрене дијалог о томе како адекватно одговорити на изазове, као и успоставити унапређену сарадњу између јавног и приватног сектора. Конференција је одржана у склопу пројекта Европске Уније о управљању миграцијама у Србији, а иницијатива #Заизбеглице покренута је прошле године као мрежа подршке приватног сектора за економско оснаживање избеглица, у сарадњи УНХЦР Србија и компаније Икеа.

Print Friendly, PDF & Email
back to top