Повереница Јанковић на конференцији у Тирани: Заједничка борба за родну равноправност 30 година након Пекинга

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић   учествовала је на међународној конференцији у Тирани, коју је организовала Регионална канцеларија UN Women за Европу и Централну Азију под називом „Ефикасни институционални механизми за унапређење родне равноправности и оснаживање жена: цртање будућности 30 година након Пекинга“. Циљ конференције био је унапређење глобалне сарадње у области родне равноправности, размена искустава и добрих пракси, као и заједничко креирање стратегија које ће унапредити положај жена у различитим аспектима друштва.

Повереница је говорила  о  успешној  регионалне сарадње тела за равноправност у Југоисточној Европи, коју је  формализована пре 8 година у Београду и да као пример добре праксе навела размену стручњака између српске и албанске институције за равноправност. Такође је  говорила о значају институционалне заштите од дискриминације и важности партнерстава са цивилним друштвом, академским и бизнис сектором, медијима и креаторима политика за остваривање циљева Пекиншке декларације.

Конференција је била прилика да се додатно оснажи међународна сарадња у области родне равноправности, кроз размену добрих пракси и заједничко креирање стратегија које ће унапредити положај жена у свим сферама друштва. Пекиншка декларација, која већ 30 година поставља стандарде за права жена, била је централна тачка дискусије, а потврђена је посвећеност њеној имплементацији и даљем напретку у борби за равноправност.

Print Friendly, PDF & Email
back to top