602-24 Препорука мера за остваривање равноправности Дому здравља у Бујановцу

бр. 07-00-525/2024-02  датум: 20.8.2024. године

 

 

ДОМ ЗДРАВЉА БУЈАНОВАЦ

Др. Далиборка Павловић, директорка

17520 Бујановац

Карађорђева бб        

 

 

Поштована госпођо Павловић,

 

Повереник за заштиту равноправности је примио допис у којем је указано на графит и на поруку, који се према наводима из дописа, налазе на паркингу и на улазним вратима у Дом здравља Бујановац. Наиме, у обраћању је наведено да је графит „Смрт шиптарима“, исписан зеленом бојом на паркингу Дома здравља, док је порука исписана на папиру „Смрт шиптарима, не желимо Вас, Косово је Србија“ налази на улазним вратима дечијег одељења Дома здравља Бујановац. Фотографије графита и поруке достављамо Вам у прилогу дописа.

 

Повереник за заштиту равноправности установљен је Законом о забрани дискриминације[1] као самосталан државни орган, независан у обављању послова утврђених законом. Одредбама члана 33. Закона о забрани дискриминације прописана је надлежност Повереника за заштиту равноправности. Једна од основних надлежност Повереника је да прима и разматра притужбе због дискриминације, даје мишљења и препоруке у конкретним случајевима дискриминације и изриче законом утврђене мере. Такође, чланом 33. став 1. тачка 7. овог закона прописано је да Повереник прати спровођење закона и других прописа, док је тачком 9. истог члана прописано да Повереник упућује препоруке мера органима јавне власти и другим лицима за остваривање равноправности и заштите од дискриминације.

 

Одредбом члана 11. Закона о забрани дискриминације изричито је забрањено изражавање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминације, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог личног својства, у јавним гласилима или другим публикацијама, на скуповима и местима доступним јавности, исписивањем и приказивањем порука или симбола на други начин, док је чланом 12. забрањено узнемиравање, понижавајуће поступање и полно и родно узнемиравање, које има за циљ или представља повреду достојанства лица или групе лица на основу њиховог личног својства, а нарочито ако се тиме ствара застрашујуће, непријатељско, деградирајуће, понижавајуће и увредљиво окружење.

 

Имајући у виду све наведено, а како је у допису указано да се графит и порука налазе на самом објекту Дома здравља Бујановац, као и паркингу ове здравствене установе, у складу са поменутим чланом 33. став 1. тачка 9. Закона о забрани дискриминације упућујемо Вам препоруку мера да, уколико су графит и порука исписани на паркингу и улазу у Дом здравља Бујановац и уколико већ нису уклоњени, у што краћем року предузмете мере из своје надлежности у циљу уклањања ових порука.

 

Такође користимо прилику да Вас обавестимо да се Повереник овим поводом обратио и Општини Бујановац, имајући у виду да је Општина оснивач здравствене установе, да је, према наводима из обраћања графит исписан на паркингу који представља јавну површину која потенцијално није у надлежности Дома здравља, као и да у оквиру општине се налази Одељење за инспекције.

 

Потребно је да нас у што краћем року обавестите о поступању по овој препоруци.

 

С поштовањем,

[1] „Службени гласник РС“, бр. 22/09 и 52/21

 

ПOВEРEНИЦA ЗA ЗAШTИTУ РAВНOПРAВНOСTИ

Брaнкицa Jaнкoвић


microsoft-word-icon602-24 Препорука мера за остваривање равноправности Дому здравља у Бујановцу Download


 

Print Friendly, PDF & Email
back to top