УПОЗОРЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: ПРАВО НА АБОРТУС ЈЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈСКО ДОСТИГНУЋЕ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорава да је иницијатива за забрану абортуса забрињавајућа и опасна, посебно имајући у виду да се ова акција са интернет портала и друштвених мрежа, пренела на полемику у јавности. Овакве активности су у директној супротности са Уставом Републике Србије, јер према члану 63. свако има право да слободно одлучи о рађању деце, док Породични закон одредбом 5. прописује да жена слободно одлучује о рађању.

Право на абортус је цивилизацијско достигнуће, а репродуктивна права и слободе спадају у корпус људских права која не смеју бити доведена у питање, јер је абортус у Републици Србији легалан и дозвољен. Посебно треба истаћи да телесна аутономија подразумева да жена сама доноси избор о свом телу, с обзиром да је чланом 23. Устава загарантована неповредивост физичког интегритета.

Овакве акције су штетне, воде у беспредметне полемике и збуњују па чак и застрашују жене. Фокус и пажња читавог друштва треба да буде едукација жена и мушкараца, поред осталог и о контрацепцији и абортусу, који пре свега из здравствених разлога не треба да буде коришћен као контрацептивно средство. Од изузетне је важности радити на подизању свести и знања о репродуктивном и сексуалном здрављу и жена и мушкараца, а посебно деце и младих, закључује повереница.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top