САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ДАНА СЕЋАЊА НА ЖЕНЕ ЖРТВЕ НАСИЉА

Данас, као и пре седам година када смо као институција дали подршку да се 18. мај обележава као национални Дан сећања на све жене убијене у породничном и партнерском насиљу, указујемо да убијене жене нису бројеви и статистика и да је неопходно да уједињено станемо и наступимо против овог најекстеремнијег облика родно заснованог насиља, каже Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Република Србија је међу првима ратификовала Конвенцију о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици након чега су уследиле опсежне нормативне промене, захваљујући којима породично насиље више није приватна ствар већ друштвени проблем. Уведене су мере заштите од насиља у породици и партнерским односима, строже казне, забрана приближавања и комуникације са жртвом, а усвојен је и Закон о спречавању насиља у породици. Упркос томе, за непуних пет месеци скоро ниједна недеља није прошла да жена није изгубила живот од руке партнера, најчешће бившег, а број од 17 убијених жена опомиње друштво да решавање овог проблема треба да се подигне на највиши ниво.

Како би се унапредио системски одговор на насиље и бољу превенцију, Повереник је, између осталих активности, у складу са својим надлежностима у претходном периоду поднео бројне иницијативе за измену прописа, од којих посебно издвајамо иницијативе за измене Кривичног законика, Закона о извршењу кривичних санкција, Закона о јавном реду и миру и др. Подржали смо и иницијативу упућену Народној скупштини за успостављање Националног контролног механизма за праћење случајева фемицида. Овај механизам помогао би бржој и бољој координацији, реакцији и подршци, пружио би увид у све важне елементе за анализу случаја која подразумева сагледавање узрока и пропуста, да ли је и ко заказао у систему заштите, наглашава повереница.

Јанковић наглашава да закони и мере сами по себи нису довољни и указује да се корен проблема налази у историјски неједнаким односима моћи између мушкараца и жена, али и у широко распрострањеној толеранцији друштва на све облике насиља. Важно је да кроз заједнички рад и развој имамо друштвени консензус у борби и осуди сваког насиља, као и да непрестано радимо на подизању свести о значају поштовања свачијег достојанства и неговању правих вредности, закључује повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top