Više stotina ljudi na “Živoj biblioteci” na Sajmu knjiga

Na Sajmu knjiga, treću godinu zaredom, održana je “Živa biblioteka” – jedinstveni projekat u okviru kojeg osobe koje su bile diskriminisane, mete predrasuda i stereotipa, kroz direktan razgovor čitaocima prenose svoja iskustva i probleme. Knjige u ovoj biblioteci su živi ljudi, osobe iz ugroženih manjinskih grupa, koji se svakodnevno sreću sa nepravdom i ponižavanjem, ali imaju snagu i želju da u prijateljskom razgovoru svoja iskustva podele sa čitaocima.

Tokom dva dana rada na ovogodišnjem Sajmu obrazovanja “ZVONCE”, u okviru Sajma knjiga, “Živa biblioteka” je ukupno imala 287 čitanja, a najpopularnije “knjige” su bili gej, Kineskinja, osoba koja živi sa HIV-om, osoba sa invaliditetom, musliman i ateista.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić rekla je da je “Živa biblioteka” najvažnija edicija ovog Sajma knjiga i pravi primer kako se u Srbiji moramo boriti protiv diskriminacije. “Protiv diskriminacije se mora boriti tako što ćemo se boriti protiv onoga što leži u korenu diskriminacije, a to su stereotipi, predrasude prema drugima i drugačijima, onima koje ignorišemo i ponekad marginalizujemo, nerazumemo, diskriminišemo, pa čak nekada i mrzimo samo zato što se nismo potrudili da ih upoznamo”, rekla je poverenica.

Posetiocima “Žive biblioteke” obratio se i šef Kancelarije Saveta Evrope Tim Kartrajt, kao i pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja. Svim volonterkama i volonterima, kao i “knjigama” koje su učestvovale na ovogodišnjem Sajmu, uručene su zahvalnice.

„Ne ceni knjigu po koricama – Živa Biblioteka” zajednički je projekat Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstva omladine i sporta.

Print Friendly, PDF & Email
back to top