UPOZORENjE povodom napada na profesora u Novom Sadu

del. br. 021-02-51/2013-01 datum: 11. 9. 2013.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije osuđuje napad grupe maloletnika na novosadskog profesora matematike Ivana Janeša, i upozorava da je taj, mržnjom motivisani napad, pokazatelj koliko su obrazovne ustanove, roditelji, ali i društvo kao celina, zakazali u radu sa decom i omladinom na razvijanju tolerancije i poštovanju ljudskih prava.
Činjenica da deca tog uzrasta iskazuju homofobne stavove i da ispoljavaju nasilje, svojevrsni je pokazatelj stanja svesti društva koje odbija da prihvati i uvaži različitost ljudskih identiteta i pokazuje nizak nivo tolerancije prema seksualnim i drugim manjinama. Uzrok takvog stanja je autoritarni i patrijarhalni sistem vrednosti u kojem nema mesta za druge i drugačije, diskriminatorni sadržaji u đačkim udžbenicima, i sveukupni nemar obrazovnih ustanova i celog društva u promovisanju kulture ljudskih prava, nediskriminacije i nenasilja.
Poverenica podseća da je još pre dve godine uputila preporuku Ministarstvu prosvete da se iz nastavnih materijala i nastavne prakse eliminišu oni sadržaji koji promovišu stereotipe, predrasude i direktno su diskriminatorni, ali ona još uvek nije sprovedena. Stoga poverenica apeluje na Ministarstvo hitno postupi po preporuci, jer će se, u protivnom, ovakvi događaji ponavljati. Istovremeno, potrebno je da se adekvatnom reakcijom nadležnih organa deci koja su učestvovala u napadu, ali i svoj ostaloj deci, pošalje jasna poruka da je njihovo ponašanje protivzakonito i neprihvatljivo.

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

dr Nevena Petrušić

 


microsoft-word-icon UPOZORENjE povodom napada na profesora u Novom Sadu Preuzmi


Print Friendly, PDF & Email
back to top