SAOPŠTENjE ZA 8. MART

U cilju promovisanja značaja i uloge žena u društvu, kao i ženskog doprinosa kulturi, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, na Međunarodni dan žena, otvorila je Salon Nobelovki u Muzeju knjige Adligat u kome će to biti stalna umetnička postavka.

Unapređenje rodne ravnopravnosti kroz izmene kulturnih obrazaca je dugotrajan i složen proces, ali nema prosperiteta i razvoja društva bez prepoznavanja i promovisanja značaja i uloge žena, istakla je poverenica. Janković je podsetila da je Nobelova nagrada za književnost pre 110 godina prvi put dodeljena jednoj ženi, i napomenula da je institucija pripremila ovu jedinstvenu postavku uz podršku i pomoć gotovo svih ambasada država iz kojih potiču laureatkinje. Otvaranju je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić, šef Delegacije EU Sem Fabrici, kao i ambasadori SAD, Nemačke, Švedske, Kanade, Norveške, Velike Britanije, Izraela, itd.

Govoreći o položaju žena u Srbiji, poverenica je navela da je s jedne strane učinjeno dosta, pre svega u njihovoj političkoj participaciji, imajući u vidu zakonske izmene prema kojima će u Narodnoj skupštini i lokalnim parlamentima ubuduće biti 40 odsto žena. Sa druge strane, međutim, još nije donet Zakon o rodnoj ravnopravnosti i nije izmenjen Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, a žene su diskriminisane na tržištu rada, naročito trudnice i porodilje. Sve ovo pokazuje i govori da treba još radiniti na unapređenju položaja žena, jer jedino ravnopravni možemo nastaviti razvoj društva u celini, zaključila je poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top